Narvik över dagen med nattåget norrland
Bestämde mig för att boka en härlig nattågsresa igen, denna gång till Norge och mer precis Narvik i nästan nordligaste Norges kust. Närmaste större stad norr om Narvik är Tromsö.
Tågbiljett tur och retur i 2:a klass sovvagnskupé kostade 2200 svenska kronor.
Narvik ligger vid fjordar, bergssluttningar, stup och branter. Tågen slingrar sig nerför krokiga rälsar med kraftig lutning precis på kanten till jättedjupa stup rakt ner i vattnet längst ner i fjorden. En hisnande sträcka att åka tåg på. När tåget ankommer Narvik efter den drygt 18 timmar långa resan genom natten är det ljust denna tid på året jag nu åkte (november 2024). Innan tåget vänder tillbaka söderut efter att blivit kontrollerat, städat och bäddat så börjar det bli skymning. Denna resa var det blandat soligt och mulet, snöslask och på resmålet lite djupare snötäcke med isfläckar så jag fick gå försiktigt i Narvik.
Under resan passerar tåget Polcirkeln och dessutom Norska gränsen vidare ner mot Narvik som ligger vid havsnivån. Under resan är tåget bitvis uppe på flera hundra meter över havsnivån. På ditvägen bromsar tåget sig neråt på kurviga banor byggda för länge sedan alldeles på randen till gigantiska väldigt djupa stup. Tågen ringlar sig nerför mot Narvik som sagt och på återresan mot Sverige kämpar de starka elektriskt drivna loken för att dra det 10 vagnar långa tåget uppför lutningen banan har.
Tåget passerar också många sevärdheter man kan se genom fönstren. Sveriges 6:e största sjö, hundratals meter djup, bergsformationen som är känd som Lapporten går att se och fotografera genom tågfönstren. Tågen stannar till för av- och påstigande i små samhällen och vid turiststationer samt skidorter med slalombackar som är välbesökta vintertid. På sommaren åker många turister hit för att fjällvandra runt på olika vandringsleder exempelvis den kända Kungsleden.
Dessa specifika nattåg till Svenska Norrland och Narvik i Norge är inte lönsamma för tågbolag att driva/köra. Svenska staten har under många år upphandlat trafiken och betalat tågbolag för att trafikera sträckan, dels för turismens skull men även för att många använder sig av dessa nattåg för att resa privat eller i jobbet mellan norra Sverige/Norge och Stockholm i söder.
Svenska staten i form av Trafikverket äger de lok och tågvagnar som används för trafiken på sträckan. Tågbolagen bekostar reparationer och underhåll av dessa järnvägsfordon. Dessutom betalar de för avgifter och el för att få använda rälsen men också för städning och bäddning samt liknande uppgifter som krävs för att tågen ska rulla. Tågbolagen får behålla hela biljettintäkterna men som sagt de har mycket stora utgifter ändå som biljettpriserna ska täcka utöver den subvention/ersättning som Svenska Staten betalar trafikutövarna som i dagsläget är Vy tåg men från 14 december 2024 så blir det Svenska SJ som tar över driften och trafikeringen med nattåg på sträckan Narvik-Kiruna-Gällivare-Boden/Luleå-Umeå-Sundsvall-Gävle-Stockholm (med fler korta uppehåll vid mindre stationer längs sträckan).
Nattåg är dyra i drift, den mycket långa körsträckan sliter mycket på hjulen fordonen har. Mycket el förbrukas av loken som drar alla vagnarna i tågen. Dessutom ryms inte så många passagerare i sovvagnarna och liggvagnarna jämfört med i vanliga sittvagnar. Sittvagnar rymmer ofta uppåt 80 stolar men en sovvagn rymmer omkring 40 passagerare beroende på typ av vagn. Detta gör att samma vagn slits mycket men rymmer inte så många betalande passagerare så kostnaden per passagerare blir högre än i sittvagnar. Samtidigt gör konkurrensen från flyget och bussar att biljettpriserna inte kan vara så höga, för då åker nästan ingen tåget. För att få många passagerare måste tågbolagen hålla låga priser och en viss godtagbar standard och en bra servicenivå. Tågen ska vara hela, rena, toaletter och duschar ska fungera, sängkläderna rena och fina, kuddarna fluffiga och restaurangvagnen ska ha ett fräscht utbud av goda maträtter. Detta gör att staten måste i dagsläget subventionera trafiken med att upphandla den.
Upphandla menas att staten låter olika tågbolag ge sitt anbud på trafiken. De ger då i sin tur sitt pris på vad Trafikverket måste betala om de vill tågföretaget ska driva trafiken. Det tågföretag som ger lägst pris vinner upphandlingen om alla kriterier är uppfyllda. Tågbolagen ska ha förmåga driva trafiken på ett bra sätt och uppfylla vissa krav på hur trafiken ska bedrivas, exempel vilka stationer tågen måste stanna vid för att erbjuda påstigande och avstigande resenärer på de stoppen. Stationerna sköts inte av tågbolagen utan av Jernhusen som ansvarar för vänthallarna. Trafikverket ansvarar för snöröjningen på vintern.
I tågen finns sittvagnar, liggvagnar, sovvagnar 2:a klass och sovvagnar 1:a klass samt en restaurangvagn eller en sittvagn med en kiosk i. Sittvagnarna är det som det låter som, vagnar med stolar. Liggvagnar är enklare sovvagnar där det är 6 bäddar i varje kupe som man delar med sitt ressällskap eller med helt främmande människor. I dessa vagnar bäddar man själv med de lakan och kuddar som tågbolaget tillhandahåller under resan. Det finns tvättutrymmen med handfat och spegel men ingen dusch. Toaletter finns i änden på vagnen. I sovvagnar 2:a klass är det 3 bäddar i varje kupe, bäddarna är färdigbäddade vid avgång och det är påslakan och täcke, det finns handfat, eluttag och spegel i kupen, toaletter och ett duschutrymme med dusch finns i vagnsändarna. I sovvagnar 1:a klass är det 1-2 bäddar i kupeerna och det finns en dörr i kupeerna till ett utrymme intill varje kupe där man under resan har sin egen dusch och toalett samt handfat och handdukar och hårtork. Sängen är bäddad med 2 kuddar och fluffigt täcke och lakan vid avresan och frukost ombord eller på hotell på resmålet ingår i priset i 1:a klass sovkupe. Men priset är lägst i sittvagn och dyrast i 1:a klass sovkupe. 1 plats i sittvagn från 450 kr enkel resa. 1 plats i egen1:a klass sovkupe kan kosta uppåt 3000 kr enkel resa i dagsläget.
I restaurangvagnen finns större utbud av smörgåsar, sallader, wraps och olika varmrätter som värms av personalen i microvågsugn ombord. Det är tågvärdarna som kollar biljetter och sköter säkerheten ombord som serverar i restaurangvagnen och tar betalt i kassadisken för maten. Det är inte bordsservering eller dukar på borden. Restaurangen har rättigheter för öl, vin och starksprit. Det säljs alkoholfria drycker som läsk, kaffe, juice och vatten. På morgonen finns i dagsläget möjlighet köpa gröt, youghurt, ägg och kaviar, smörgåsar, kaffe/te, juice. Restaurangen brukar vara öppen mellan avgång till 23.30 på natten och sedan stängd till 5.30 på morgonen för att sedan såklart stänga inför ankomsten till slutstationen. Ibland är mat och dryck slut och ibland är restaurangen stängd av personalbrist. Så ta med något äta och vatten ändå. Det är förbjudet att dricka medhavd alkohol ombord på tåget, även i kupeerna. Rökning är strikt förbjuden överallt i tåget. Vattnet i kranarna på toaletter och i handfaten i kupeerna får absolut inte drickas. Det kan finnas bakterier i kranvattnet i tåget. I restaurangvagnarna används godkänt vatten för kaffe och te. Det erbjuds i liggvagnarna och sovvagnarna 1st förpackning med 0,5 liter stilla källvatten. Inget mer än det.
Kommentarer
Skicka en kommentar